poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Warzywnik.

Jeżeli chcemy jeść zdrowe i pyszne warzywa to nie ma innego rozwiązania niż własny warzywnik. Żeby sprawić sobie takie cudo trzeba przygotować ziemię, co powoduje że mamy mniej czasu na odpoczywanie na meblach rattanowych. Pamiętajmy o tym, by odpowiednio przygotować glebę, czyli ją użyźnić. Najlepiej wybrać takie podłoże, które było wzbogacane nawozami w poprzednich latach. A na dwa tygodnie przed wysianiem nasion zastosować nawóz uniwersalny (cena za kilogram ok. 9 zł) i wzruszyć ziemię. Grządki należy tak wyznaczać, aby pozostawiać między nimi ścieżki, które powinny mieć co najmniej 40 cm szerokości. Natomiast same grządki - nie więcej niż 120 cm długości. To ważne, aby podczas pielenia można było sięgnąć ręką do środka grządki. Najlepiej wcześniej cały rozkład warzywniaka i grządek rozrysować sobie na papierze. Aby brzegi grządek były równe, trzeba przygotować sobie sznurek i przywiązać go końcami do drewnianych kołków. Kołki wbić w ziemię, naciągając sznurek. I następnie wzdłuż niego wyznaczyć prostą linię grządki. Nie powinno się usypywać zbyt wysokich zagonów, żeby gleba na nich nie wysychała zbyt szybko. Dzięki takiemu warzywnikowi możemy urządzać pyszne posiłki, a potrawy z nich przygotowane będą przystrajały drewniane stoły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz